miercuri, 23 octombrie 2013

Scoala Generala nr. 80

Scoala Generala nr. 80


    M-am trezit sambata dimineata cu chef de scoala asa am indesat in ghiozdan in locul cartilor si caietelor aparatul foto si trepiedul si am pornit spre Scoala Generala nr. 80. Anul infiintarii unitatii scolare este 1867, la data de 1 Mai prin Ordinul Ministrului Scoalelor 10946/04.1867. A servit peste un secol ca unitate de invatamant pana in anul 2002 cand este inchisa si declarata monument istoric urmand sa fie conservata.
    De-a lungul anilor a functionat sub mai multe denumiri:
1867-Scoala sucursala nr. 2
1872-Scoala primara nr. 3 de baieti
1892-Scoala primara nr. 13 baieti, Constantin Bosianu
1916-Scoala primara comunala nr. 23
1952-Scoala elementara nr. 80 baieti si fete
1956-Scoala de sapte ani nr. 80
1964-Scoala generala nr. 80
     Scoala era programata pentru demolare la sfarsitul anilor 80, cu construirea unei cladiri noi, dar dupa revolutie nimeni nu s-a mai atins de ea. Cladirea are soarta multor alte monumente, uitata de autoritati si lasata in paragina.
    De afara nu pare foare mare insa am fost surprins sa gasesc inauntru un amfiteatru care in timpul iernii era folosit si ca sala de sport. Sala destul de incapatoare se afla in centrul cladirii, fiind inconjurata de salile de clasa, 18 la numar plus alte spatii. Incalzirea iarna in scoala era o problema, sobele cu gaz nefacand fata dimensiunilor mari ale incaperilor si holurilor.

    Am pornit pe holurile scolii pentru a vedea salile de curs.

    Gasesc placuta claselor a VII-a D si a V-a B stand sa cada. Deschid usor usa si intru in clasa unde situatia este si mai tragica. O bucata din tavanul clasei se afle pe podea din cauza ploilor si a acoperisului  sau mai bine zis lipsa lui deasupra  acestei clase.



    Nu pot spune despre alte clase ca arata mai bine. Trecand din sala in sala ma gandesc la sutele de elevi  care au invatat sa scrie si sa citeasca in aceste incaperi.


Panourile pe care candva elevii isi afisau lucrarile sunt goale.



    Ajung la balconul salii de festivitati de unde pot vedea acoperisul prin gemurile sparte.

    In pod nu zabovesc foarte mult deoarece din cativa pasi am reusit sa dau nastere unui adevarat nor de praf.

    Incetul cu incetul o iau spre iesire lasand in urma Scoala nr. 80 unde candva se auzeau vocile copiilor in locul picaturilor de apa.




13 comentarii:

  1. Excelente poze si comentariu. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost si eu eleva a scolii si mai tarziu am si predat acolo. Multumesc pentru momentele imortalizzate.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am bucurat mult sa revad un loc atat de drag. Sunt fericita si mandra ca am invatat aici primele litere si nu'mi amintesc sa ma fi deranjat vreodata frigul si lucrurile vechi...multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am reamintit locuri minunate. Multumesc. Poate avem si poze cu dascălii nostri ❤

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine ca s-a gandit cineva sa mai prinda imagini cu scoala noastra, inainte de a fi transformata in primarie. Mi-au trezit amintiri mai ales sala de sport si festivitati si holul mare unde am stat la masa elevului de serviciu.. plus sobele, podeaua..(care la inceperea scolii mirosea a petrosin, semn ca fusese cosmetizata..). Ar fi frumos sa vedem si poze din anii de functionare ai scolii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact aceleasi lucruri mi-au venit sí mie ín minte cand am vazut avaces poze!
      Am iubit mult aceasta scoala! Sí profesorii: invatori D-na Dragne Viorica, profesorii : Cadaru, de romana, mi-a fost dirig, profu de fizica-Ionel, profesoara de matematica, era directoarea scolii.
      Astept impresii!

      Ștergere
  6. Ce amintiri.. multumim pentru poze.. chiar mi-am adus aminte de multe intamplari.. cum faceam noi de serviciu la masa aceea mare .. cu clopotul mergeam pe coridoare ca sa sunam.... clasa mea a fost langa cancelarie.. frumoasa amintiri. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Te salut, dragă coleg Unknown! Eu, în perioada 1985–1993, am învăţat în această şcoală! Învăţătoare am avut-o pe doamna Kiriţescu Victoria, iar din ciclul gimnazial, dirigintă Paula Benea, am avut profesori pe doamna Ciobanu Marcela (matematică), Cadaru Mircea (Română), Ion (profesorul de fizică – director general), Constantin (Muzică; acesta venea cu vioara la şcoală şi, nici nu suna bine de intrare şi era la catedră), doamna Vasilica (Biologie), Poştăriţă Victor (Istorie şi Cultură Civică), Paula Benea, diriginta mea (Sport), Pascu (maistru la atelierul-şcoală – acesta era la subsol), Glăvan Atena (Chimie – la succesat pe profu’ de fizică, Ion, la conducerea şcolii). Îmi amintesc de festivităţile de sfârşit de an care se ţineau în sala de festivităţi (cu balcon şi scenă frumpasă) – acolo se ţineau şi orele de sport când condiţiile meteo erau nefavorabile. Doamne, ce amintiri, când eram de serviciu şi trebuia să sunăm cu clopoţelul la parter, apoi, pe scările profesorilor, până la primul etaj şi retur. Foarte frumoase amintiri, dragă coleg, şi pozele sugestive. Poate, dacă mai ai fotografii, să le postezi. Cu preţuire, Dragoş-Liviu LIXANDRU

    RăspundețiȘtergere
  8. Intre 1993-1998 am invatat aici, invatatoare doamna Victoria Kirițescu...off cate amintiri mi-au trezit aceste imagini.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si acum imi amintesc prima zi de scoala 15 septembrie 1987 clasa intai D

    RăspundețiȘtergere
  10. Din 1990 pana in 1998 am învatat aici, inclusiv in clasa din curte si vreo 2 ani ne-au trimis in Mihai Bravu, cred ca nu mai aveau locuri. Iar in cladirea mare, cred ca am invatat in toate salile de clasa. Învatatoare ne-a fost dna Molcuti Silvia iar mai tarziu diriginte pe Dna Linc, profesoara de sport.

    RăspundețiȘtergere