vineri, 30 august 2013

Penitenciarul Doftana

Penitenciarul Doftana

            Penitenciarul Doftana a fost construit din ordinul regelui Carol I in 1894 si dat in folosinta in 1897. In urma cutremurului din 22 octombrie 1940 detinutii cer sa fie mutati, insa comisia venita la fata locului refuza transferul considerand ca structura nu este grav avariata. In acelasi an la data de 10 noiembrie un alt cutremur darama acoperisul si cateva ziduri. Sub daramaturi isi gasesc sfarsitul cativa detinuti, printre acestia si Ilie Pintilie.


Din Penitenciarul Doftana nu a reusit sa evadeze nimeni. Zidurile apara si astazi constructia care sta sa se prabuseasca.

Penitenciarul cuprindea 8 sectii, notate de la A la H. In sectia de tortura H detinutii era legati de o teava avand un butoi pentru nevoi.

Inchisoarea avea in total 365 de celule reci si intunecoase in care detinutii isi ispaseau pedepsele.




Renumele inchisorii este dat si de detinutii sai printre care s-au aflat si Nicolae Ceausescu si Gheorghe Gheorghiu Dej.

             Penitenciarul este inchis intre anii 1940-1950 fiind puternic avariat. Refacut la ordinal conducerii de partid de la aceea vreme este transformat in muzeu. In timpul ,,Epocii de Aur” a fost loc de pelerinaj al comunistilor si cadru de festivitati pentru organizatiile de pionieri la inmanarea cravatei rosii si a depunerii juramantului.


Decembrie 1989 reprezinta sfarsitul pentru Muzeul Doftana, in urma alungarii comunismului de la putere nu mai beneficiaza de fonduri pentru a functiona.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu